Pytania, uwagi, recenzje – głosy w dyskusji wokół książki Lecha Witkowskiego Uroszczenia i transaktualność w humanistyce. Florian Znaniecki: dziedzictwo idei i jego pęknięcia (Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego, 17 listopada 2022 roku) - Kwieciński, Zbigniew; Radziewicz-Winnicki, Andrzej; Kowalik, Stanisław Z.; Lewowicki, Tadeusz; Kwiatkowski, Stefan M.; Nikitorowicz, Jerzy; Dzięcioł, Bogusław; Banaszak, Sławomir; Przestalski, Andrzej; Wrzosek, Wojciech (Chowanna, 2023)
Tekst jest zbiorem pytań, refleksji skierowanych do autora książki i stanowi dyskusję środowiska pedagogów, socjologów, historyków. Dziesięciu znakomitych polskich naukowców podkreśliło głębię analiz, wielopryzmatowość i polifoniczność dzieła Lecha Witkowskiego, a jednocześnie zadało autorowi pytania o sens pojęcia „humanistyczna socjologia”, zwróciło się z prośbą o wyjaśnienie braku tła historycznego w niektórych książkach Znanieckiego. Autorzy tych krótkich tekstów zgodnie podkreślają, że dla wszystkich socjologów, pedagogów, psychologów społecznych książka Witkowskiego ma niekwestionowalne znaczenie poznawcze, jest inspiracją do dalszych analiz, znakomitym studium z wykorzystaniem „metody uroszczeń”.