Rodzinna socjalizacja w zakresie zdrowia — poglądy, perspektywy - Kaiser, Alicja (Chowanna, 2008)
Rodzina stanowi podstawowe środowisko wychowawcze, w którym przekazywane są podstawowe wartości kulturowe. Autorka przedstawia koncepcję zdrowia rodziny, analizuje rodzinę jako osadę, omawia analizy rodziny jako miejsca transmisji międzypokoleniowej w zakresie zdrowia.