Polka w sytuacji macierzyństwa. W trosce o osiąganie i spełnianie wartości macierzyństwa - Włodarczyk, Ewa (Chowanna, 2008)
W ostatnim czasie, ze względu na niski przyrost naturalny w Polsce, macierzyństwo stało się tematem aktualnym. Autorka tekstu podejmuje zagadnienia związane z psychologicznymi i społecznymi uwarunkowaniami postaw kobiet wobec realizacji przez nie wartości macierzyństwa.