Czynnościowe bóle brzucha jako zaburzenie funkcjonowania psychospołecznego dzieci - Radziewicz-Winnicki, Igor (Chowanna, 2008)
Artykuł zawiera analizy dotyczące czynnościowych bólów brzucha w kontekście medyczno-społecznym. Autor podkreśla rolę nauk humanistycznych w działaniach promujących profilaktykę w czynnościowych zaburzeniach zdrowia.