Uwarunkowania aktywności osób w podeszłym wieku - Popiołek, Katarzyna; Chudzicka-Czupała, Agata (Chowanna, 2008)
Autorzy artykułu prezentują wyniki badań przeprowadzonych wśród uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku dotyczących uwarunkowań aktywności osób starszych. Analizy prowadzone są w kontekście takich aspektów, jak aktywność i percepcja światła dziennego, aktywność i wsparcie społeczne, aktywność i transgresja oraz aktywność i nadzieja.