Czesław Lewicki: Edukacja zdrowotna — systemowa analiza zagadnień. Rzeszów, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 2006, ss. 352, ISBN 978-83-7338-203-9 - Bulska, Joanna (Chowanna, 2008)
Recenzowana książka Czesława Lewickiego "Edukacja zdrowotna: systemowa analiza zagadnień" skupia się na analizie systemów edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży, tj. w rodzinie i szkole. Autor omawia teoretyczne problemy edukacji zdrowotnej, uwarunkowania i zagrożenia zdrowia, strukturę systemu edukacji zdrowotnej, kształtowanie postaw zdrowotnych oraz efekty edukacji. Podkreśla rolę rodziny w kształtowaniu zdrowia. Analizuje kompetencje i ograniczenia rodziców i nauczycieli w edukacji zdrowotnej. Książka zawiera program nauczania, schemat Cyryla Bibby'ego, propozycje programów edukacji zdrowotnej oraz narzędzia diagnostyczne.