Młodzież licealna o swoich nauczycielach. Rzecz o porozumiewaniu się nauczycieli i uczniów - Wawrzyniak-Beszterda, Renata (Chowanna, 2006)
W artykule autorka rekonstruuje - na podstawie uczniowskich wypowiedzi – wizerunek nauczyciela. Na przykładzie relacji komunikacyjnych: nauczyciel - uczeń zarysowuję pozycje, jakie w szkolnej rzeczywistości zajmują licealiści i ich nauczyciele. Omawia udział nauczyciela w kreowaniu szkolnych procesów porozumiewania się. Następnie przedstawia wyniki badań nad rodzajem wypowiedzi stosowanych przez uczniów (U) i nauczycieli (N)1 2. Charakteryzuje też blokady komunikacyjne obecne w ich wzajemnych odniesieniach. W podsumowaniu nawiązuje do objawów i mechanizmów syndromu wypalenia zawodowego. Artykuł zawiera też omówienie części wyników badań, które przeprowadzone zostały w ramach pracy doktorskiej „Szkoła jako obszar doświadczeń komunikacyjnych uczniów”. W badaniach wyodrębniono 5 grup zmiennych zależnych: strukturę (1), treść (2), przebieg relacji komunikacyjnych U - N (3), a także emocjonalne (4) i oceniające (5) odniesienia uczniów wobec tych relacji. W niniejszym artykule uwzględniam tylko jedno z pytań ankiety. Badania empiryczne przeprowadzono w wybranych poznańskich liceach ogólnokształcących. Próbę ostatecznie stanowiło 244 uczniów klas trzecich