Wprowadzenie - Juszczyk, Stanisław (Chowanna, 2003)
Autor wprowadza nas w tematykę kolejnych tomów „Chowanny”, która powiększyła grono swojej Rady Naukowej. Zadaniem Rady jest utrzymywanie wysokiego poziomu naukowego zamieszczanych w nim tekstow oraz dążenie do wzbogacenia ich tematyki zagadnieniami nurtującymi wspołczesną pedagogikę. Kolegium redakcyjne przyjęło, że „Chowanna” powinna stać się ogólnopolskim forum wymiany myśli pedagogicznej o postmodernistycznej rzeczywistości społecznej i kulturowej w Polsce. Do napisania tekstow pod ogolnym tytułem „Nauki o wychowaniu w ponowoczesnym świecie” zostali zaproszeni wybitni przedstawiciele rożnych subdyscyplin w pedagogice, wywodzący się z kilku ośrodkow akademickich w kraju.