Kultura informacyjna kategorią pedagogiki współczesnej - Furmanek, Waldemar (Chowanna, 2003)
Termin „kultura informacyjna” rozpatrywać należy w nawiązaniu do takich pojęć jak „kultura pracy” oraz „kultura techniczna”, ale także w kontekście nazw pozostałych należących do tego kręgu zjawisk (np. „kultura prakseologiczna” czy „kultura ekonomiczna”). Pojęcie „kultura techniczna” historycznie zmienia swoją treść wraz ze zmianami, jakie dokonują się w technice i jej odniesieniach do kultury oraz cywilizacji1. Pojęcie „kultura” — komponent i atrybut „kultury technicznej” — z uwagi na wielowymiarowość interpretacji sprawia, że eksplikacja terminu „kultura informacyjna” nie należy do zadań łatwych. Podobne trudności wprowadza wieloznaczność pojęcia „technika”. Inny był sens pojęcia „kultura techniczna” w „cywilizacji industrialnej”, gdzie dominowały takie wartości, jak: kapitał, siła robocza i środki produkcji. Inny musi być sens omawianego pojęcia w „cywilizacji informacyjnej”, gdzie dominują: informacja, wiedza i kompetenq'e człowieka. Czy w takim razie w modelu społeczeństwa informacyjnego pojęcie „kultura informacyjna” nie zastąpi pojęcia „kultura techniczna”? Wyjaśnienie treści omawianych terminów jest obecnie szczególnie potrzebne. Ważne jest też określenie relacji tych treści do takich pojęć, jak: „kultura pracy”, „kultura prakseologiczna”, „kultura ekonomiczna”. W związku ze zmianami modelu cywilizacyjnego i rozwijaniem się cywilizacji informacyjnej konieczne jest określenie relacji pojęcia „kultura techniczna” do pojęć „kultura informatyczna” i „kultura informacyjna”. Bez potrzeby szerszego wyjaśniania możemy przyjąć, iż najszerszym zakresowo pojęciem jest „kultura techniczna”. Pojęciami wyjściowymi do prowadzenia interesujących nas analiz są „kultura” i „cywilizacja”; „technika” i „informatyka”. Dodać należy, że „kultura informacyjna” stanowi aktualnie kategorię opisu cywilizacji i społeczeństwa informacyjnego. Wyzwania dla edukacji i nauk o niej sprawiają, iż pojęcie to uznać należy za kategorię współczesnej pedagogiki.