Multimedia w terapii sygmatyzmu - projekt badań - Gruba, Joanna; Polewczyk, Irena (Chowanna, 2003)
Celem artykułu jest opis projektu badań empirycznych oraz określenie przydatności multimedialnych programów komputerowych w terapii logopedycznej. Badania takie nie były jeszcze w Polsce prowadzone, dlatego ich podjęcie jest jak najbardziej uzasadnione. Obecnie użytkowanie sprzętu komputerowego w społeczeństwie stało się standardem. Dzięki technologii informacyjnej możliwe jest upowszechnienie terapii logopedycznej i wzbogacenie jej o nowe możliwości. Jednakże dotychczas wykorzystanie komputera w logopedii napotykało wiele ograniczeń. Związane to było m.in. z brakiem komputerow w gabinetach logopedycznych, brakiem specjalistycznego oprogramowania bądź jego wysoką ceną. Dlatego też opracowano pakiet multimedialnych programow komputerowych oraz podjęto probę oceny przydatności tychże programow w procesie korekcji wad wymowy. Programy komputerowe stanowią integralną całość z obszernym opracowaniem tekstowym dotyczącym rozwoju mowy dziecka, słuchu fonologicznego i fonetycznego, problemow diagnozy i terapii logopedycznej. W skład pakietu wchodzi rownież zeszyt ćwiczeń tradycyjnych. Opracowany pakiet stanowi zatem innowacyjne, a zarazem całościowe podejście do terapii logopedycznej, pozwalające na optymalizację procesu terapii.