Noetyczne jakości życia i ich znaczenie w procesie „bycia i stawania się” egzystencji - Popielski, Kazimierz (Chowanna, 2008)
Jako psycholog egzystencjalny Autor artykułu koncentruje się na problemie szczególnego wymiaru ludzkiej egzystencji, analizuje cechy neotyczne, tj. wartości i poczucie potrzeby sensu życia. Opisuje również treść cech indywidualnych, kładąc nacisk na ich subiektywną tendencję „ku...”.