Reaktywowanie idei odwagi i etycznej dzielności w wychowaniu dzieci i młodzieży - Żywczok, Alicja (Chowanna, 2008)
Artykuł koncentruje się na pojęciach męstwa, odwagi i etycznej dzielności. Podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie: jak ożywić ideał odwagi w wychowaniu człowieka? Autorka wskazuje na sens i znaczenie osobistej odwagi w procesie kontrolowania zachowania jednostki oraz w pobudzaniu pozytywnych stron natury ludzkiej. Ukazuje związek między odważnym postępowaniem nauczyciela a umacnianiem jego ideału pedagogicznego. Tekst w sposób analityczny podejmuje problem wychowania do etycznej odwagi w rodzinie i w szkole, ujawnia także wypaczenia idei odwagi we współczesnej cywilizacji, takie jak brawura czy kult ryzyka.