Aksjologiczny wymiar skutecznego wychowania - Mastalski, Janusz (Chowanna, 2008)
Główną przestrzenią, w której toczy się walka o deprecjację wartości, jest szkoła. Coraz częściej mówimy o edukacji globalnej, zmierzającej do neutralności aksjologicznej, która prędzej czy później może doprowadzić do chaosu w obszarze wartości i wychowania. Artykuł dotyka problemu: czym jest wartość i jak ją opisać. Następnie przedstawiono miejsce wartości w wychowaniu, a także problemy i obawy, z jakimi borykają się nauczyciele we współczesnej szkole w procesie edukacji opartej na wartościach. Artykuł kończy się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi pracy edukacyjnej opartej na wartościach. Wśród nich skupiono się na uczynieniu z wychowawcy mistrza, który spotyka się z uczniami, aby odsłonić im wartości.