Koncepcia přípravy odborníkov pre výchovu a vzdelávanie psychosociálně narušených na Slovensku - Tisovičová, Antónia (Chowanna, 2004)
Autorka w artykule uzasadnia konieczność ukończenia studiów wyższych na kierunku pedagogiki specjalnej przez przyszłych nauczycieli i wychowawców mających pracować z dziećmi i młodzieżą z zaburzeniami psychospołecznymi. Ma to na celu zdobycie przez przyszłych absolwentów wiedzy specjalistycznej z przedmiotów propedeutycznych, czyli teorii i praktyki wychowania z jej poszczególnymi komponentami, przy czym główny nacisk powinien być położony na teorię i praktykę reedukacji i rehabilitacji ukierunkowanej na rodzaj i stopień zaburzeń przyszłych wychowanków. Oczywiście wymaga to kompleksowego opracowania treści teorii i praktyki toku przyszłych studiów, czyli ich nowego programu. Autorka zwraca też uwagę by nie rozdzielać procesów dydaktycznych od wychowawczych dzieci z zaburzeniami psychospołecznymi i należy je traktować łącznie.