Wprowadzenie - Popiołek, Katarzyna (Chowanna, 2004)
Niniejszy tom „Chowanny”, prezentowany jako pierwszy z dwóch tutaj zapowiadanych, zawiera szeroki wachlarz zagadnień związanych z pracą i bezrobociem, a także relacjami w bliskich związkach; obejmuje więc dwa obszary niezwykle ważne w życiu każdego z nas. Możliwość dobrego funkcjonowania w życiu zawodowym i rodzinnym jest przecież spostrzegana przez wszystkich jako warunek zwykłego ludzkiego szczęścia. Tom drugi naświetli złożoność naszych stosunków z otoczeniem, a także ukaże bolesną strefę cierpienia, autodestrukcji i przemocy, z którą niestety coraz częściej stykamy się na co dzień. Rozważania zawarte w obu tomach pokazują, jak wiele trzeba zmienić w istniejącej rzeczywistości społecznej, co powinno stanowić wyzwanie zarówno dla przedstawicieli dyscyplin ją penetrujących, jak i ludzi dobrej woli, którzy nie stracili nadziei i próbują zmieniać na lepsze to wszystko, co znajduje się w strefie ich wpływu.