Wsparcie społeczne w małżeństwie - Popiołek, Katarzyna (Chowanna, 2004)
Artykuł podejmuje tematykę wsparcia społecznego, ze szczególnym uwzględnieniem jego funkcjonowania w relacji małżeńskiej. Wskazuje, że więzi społeczne stanowią fundament poczucia bezpieczeństwa, przynależności i samooceny, a w sytuacjach kryzysowych działają jako bufor chroniący przed skutkami stresu i patologii. Małżeństwo, jako jedna z najbliższych form relacji, oferuje wyjątkowe możliwości wzajemnego wsparcia, które w znacznym stopniu wpływa na jakość życia, dobrostan psychiczny oraz zdrowie partnerów. Autorka analizuje mechanizmy wspierania w małżeństwie, rolę jakości relacji w efektywności wsparcia oraz powiązania między brakiem wsparcia a ryzykiem wystąpienia depresji, szczególnie u kobiet. Zidentyfikowane zostają etapy procesu udzielania wsparcia i trudności, jakie mogą się na nich pojawić, zwłaszcza w kontekście komunikacji między małżonkami. Artykuł ukazuje, że nie tylko obecność wsparcia, ale także sposób jego udzielania i odbioru mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania związku oraz zdrowia psychicznego partnerów.