Wykorzystanie zooterapii w terapii pedagogicznej na przykładzie terapii z udziałem psa - Kurzeja, Anna; Godawa, Joanna (Chowanna, 2009)
Zooterapia to wspaniały sposób na zbliżenie zwierząt domowych i ludzi w celu zdrowej interakcji. Animaloterapia polega na zabieraniu potulnych i wyszkolonych zwierząt do hospicjów, ośrodków medycznych, szpitali dziecięcych, domów spokojnej starości, a nawet pacjentów przywiązanych do domu, aby zachęcić do wspomnień i interakcji społecznych.