Optymizm dyspozycjonalny młodzieży niepełnosprawnej — wybrane konteksty - Byra, Stanisław; Parchomiuk, Monika (Chowanna, 2009)
Celem artykułu jest analiza wybranych aspektów odgrywających istotną rolę w procesie radzenia sobie z sytuacjami trudnymi, a także w procesie kształtowania indywidualnej percepcji jakości życia (QOL): optymizmu dyspozycyjnego, wsparcia społecznego oraz poczucia koherencji. Narzędziem badawczym była analiza regresji wielokrotnej, która na podstawie badań osób z niepełnosprawnością fizyczną i sensoryczną, zidentyfikowała istotne korelacje między tymi zmiennymi a QOL. Analiza wykazała, między innymi, że badana młodzież wykazuje silne tendencje pesymistyczne. Analiza potwierdza również różnicujące znaczenie pesymizmu dla subiektywnej percepcji wsparcia społecznego. Nie potwierdza jednak znaczenia tej zmiennej w percepcji QOL i poczuciu koherencji młodzieży niepełnosprawnej.