Uwarunkowania i tendencje do brutalizacji zachowań dzieci i młodzieży (w okresie transformacji ustrojowej w Polsce) - Wolan, Tadeusz (Chowanna, 2009)
Niniejsze wyniki badań, będące wynikiem zagrożenia poczucia bezpieczeństwa subiektywnie odczuwanego przez obywateli, stanowi próbę identyfikacji kluczowych tendencji zjawiska agresywnych zachowań dzieci i młodzieży w okresie transformacji ustrojowej w Polsce po roku 1989. Należą do nich m.in.: dynamika wzrostu brutalnych zachowań nieletnich, obniżenie wieku inicjacji przestępczej, popełnianie przestępstw ze szczególnym okrucieństwem, wzrost brutalnych zachowań wobec dorosłych, w tym nauczycieli, wykluczenie z partnerstwa dorosłych i wpływu na postawy dzieci i młodzieży, wzrost agresji i skłonności przemocowych wśród dziewcząt, upowszechnienie zjawiska prostytucji młodzieżowej i przestępczej, ponoszenie przez nieletnich, najsłabszą grupę społeczną, w określony sposób kosztów niezbędnych transformacji ustrojowych. Autor niniejszej publikacji (były wychowawca, pedagog i kierownik oddziału resocjalizacyjnego), na podstawie zdobytych doświadczeń popartych analizą literatury, przedstawia motywy przestępstw popełnianych przez nieletnich, nową specyfikę współczesnej przestępczości polskiej młodzieży, wybrane symptomy, formy i przykłady przewartościowania postaw i zachowań nieletnich. Zwraca uwagę na negatywne ogólnocywilizacyjne i społeczno-kulturowe źródła wzrostu brutalizacji zachowań nieletnich jako wadliwie przystosowanych potencjalnych wychowanków placówek poprawczych edukacyjno-poprawczych.