Realizacja potrzeby kontaktu dziecka niepełnosprawnego z dzieckiem zdrowym w warunkach szkoły integracyjnej - Wiśniewska, Elżbieta (Chowanna, 2009)
Konieczność poznania potrzeb psychicznych dzieci wydaje się być jednym z podstawowych warunków prawidłowego procesu integracji dzieci niepełnosprawnych ze społecznością szkolną. Dziecko niepełnosprawne często czuje się niekomfortowo w szkole. Może być dręczone poczuciem niższości i wyobcowania. Brakuje również akceptacji i sympatii dla dziecka niepełnosprawnego w klasie. Niewątpliwie uczeń niepełnosprawny odczuwa ukrytą chęć kontaktu z innymi kolegami z klasy. Aby zadbać o jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie w społeczeństwie, powinniśmy zwrócić uwagę na tę szczególną potrzebę kontaktu, jaką mają dzieci z różnymi dysfunkcjami. Sprawa nie jest taka sama dla różnych dzieci. Uczniowie niepełnosprawni z normą intelektualną pragną kontaktu z innymi dziećmi inaczej niż uczniowie z deficytem intelektualnym i uczniowie z zaburzeniami emocjonalnymi. Niektórzy z nich kontaktują się łatwo i chętnie ze zdrowymi dziećmi, ale inni z wielu powodów ograniczają ten kontakt ze zdrowymi dziećmi i wybierają swoich niepełnosprawnych rówieśników.