Modalność w dydaktyce – wybrane zagadnienia, problemy - Cabała, Agata; Oleksy, Jadwiga (Chowanna, 2009)
W artykule przedstawiono wybór problemów i tematów z analiz modalnych w dydaktyce. Takie problemy jak rozpoznawanie zdań, przekonań i ich związki z działaniami edukacyjnymi zostały szczegółowo zbadane, odnosząc modalność do badań nad językiem edukacji. Ponadto artykuł zawiera zarys prac badawczych mających na celu zbadanie uzasadnienia jako kategorii metodologicznej, która jest ważna dla rozwoju dydaktyki jako nauki.