Edukacja refleksyjna w świetle koncepcji inteligencji społecznej - Woronowicz, Wanda (Chowanna, 2009)
Autorka artykułu, będąc jednocześnie autorką koncepcji edukacji refleksyjnej, uważa, że idea inteligencji społecznej D. Golemana, jak również wcześniejsza teoria inteligencji emocjonalnej, stanowią intensywne wsparcie dla jej twierdzeń. Jednocześnie dowodzi, że dzięki edukacji refleksyjnej takie naturalne cechy, jak inteligencja, można udoskonalić na korzyść szkolnictwa. W artykule autorka podaje przykłady uzasadniające ten punkt widzenia.