Edukacyjne odniesienia modalnych aspektów porozumiewania się w rozmowie dziecka i dorosłego - Rostańska, Eugenia (Chowanna, 2009)
Autor wskazuje na specyfikę komunikacji w edukacji wczesnoszkolnej. Charakter ten wynika z podobieństw i różnic doświadczeń komunikacyjnych między dzieckiem a dorosłym. Autor zdecydował się wybrać rozmowę jako podstawową sytuację do tworzenia takich doświadczeń, biorąc pod uwagę, że jest ona najbardziej dostępna dla dziecka i ma bezpośredni, neutralny i osobisty charakter. Ponadto rozmowa jest źródłem przekazywania znaczeń, tworzy relacje interpersonalne i stanowi obszar działań edukacyjnych.