Osoby niepełnosprawne na rynku pracy - sytuacja kobiet i mężczyzn pozostających bez pracy - Turska, Elżbieta (Chowanna, 2007)
Artykuł podejmuje problem sytuacji osób niepełnosprawnych na rynku pracy w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem różnic między kobietami a mężczyznami pozostającymi bez pracy. Na podstawie danych GUS i PUP w Bytomiu, jednej z najbardziej dotkniętych bezrobociem lokalizacji, autorka analizuje strukturę bezrobotnych niepełnosprawnych pod względem płci, wieku, wykształcenia, czasu pozostawania bez pracy oraz płynności bezrobocia. Wyniki wskazują, że kobiety, mimo lepszego wykształcenia niż mężczyźni, częściej doświadczają długotrwałego bezrobocia, mają mniejsze szanse na zatrudnienie i osiągają niższe wynagrodzenia. Artykuł akcentuje konieczność podjęcia kompleksowych działań wspierających aktywizację zawodową osób niepełnosprawnych, m.in. poprzez elastyczne formy zatrudnienia, podnoszenie kwalifikacji oraz rozwój doradztwa zawodowego. Autorka wskazuje, że skuteczna integracja tych osób na rynku pracy wymaga przezwyciężenia barier społecznych, instytucjonalnych i kulturowych.