Kobieta czy polityk? Treść i struktura stereotypu kobiety zajmującej się polityką - Gawor, Agnieszka; Mandal, Eugenia (Chowanna, 2007)
Artykuł analizuje stereotypowy wizerunek kobiety polityka w polskim społeczeństwie. Celem badań było określenie treści i struktury stereotypu kobiety pełniącej funkcję polityczną oraz zbadanie różnic w postrzeganiu tego wizerunku przez kobiety i mężczyzn. W dwuetapowym badaniu (N = 323) zastosowano metodę swobodnych skojarzeń oraz skalę oceny 75 przymiotników. Wyniki wskazują na złożoność stereotypu, który obejmuje pięć podtypów: kobieta polityk jako osoba psychicznie silna, aktywna, moralna, atrakcyjna i (w zależności od płci respondenta) dojrzała wiekiem lub bez rodziny. Obraz ten odbiega od negatywnych stereotypów polityków, sugerując społecznie pożądany, idealistyczny wizerunek kobiety w polityce.