Strategie radzenia sobie ze stresem a zasoby osobiste studentek w Polsce i we Francji - Brytek, Anna (Chowanna, 2007)
Celem badania było porównanie strategii radzenia sobie ze stresem, poczucia własnej wartości oraz umiejscowienia poczucia kontroli u studentek polskich i francuskich. W badaniu wzięło udział 117 studentek z Katowic i Metz. Zastosowano trzy narzędzia: Brief COPE, Inwentarz Poczucia Własnej Wartości Coopermitha oraz Skalę Umiejscowienia Kontroli Levensona. Wyniki wskazują, że studentki polskie częściej korzystają z religii jako strategii radzenia sobie, a Francuzki wykazują większe użycie humoru i zaprzeczenia. Polki miały wyższe wewnętrzne poczucie kontroli. Wysokie poczucie własnej wartości korelowało z adaptacyjnymi strategiami radzenia sobie, natomiast niskie – z dezorganizacją zachowania i używkami. Wyniki wskazują na istotny wpływ czynników kulturowych na mechanizmy radzenia sobie ze stresem.