Cyfrowa nowoczesność a kapitał społeczny (intersubiektywność spojrzenia na digitalizację przekazu informacji w okresie zmiany społecznej) - Radziewicz-Winnicki, Andrzej (Chowanna, 2007)
Artykuł poświęcony jest roli kapitału społecznego w rozwoju i postrzeganiu współczesnych technologii informacyjnych. Na osobiste i autorskie spojrzenie wpłynęło zaproszenie na konferencję poświęconą m.in. wpływowi nowych technologii informacyjnych na funkcjonowanie współczesnego społeczeństwa postindustrialnego. W oparciu o poruszony problem autor konfrontuje dotychczasowe osiągnięcia w tej dziedzinie w Polsce, dowodząc, że tradycyjne wspólnoty — w przeciwieństwie do nowoczesnych struktur — ograniczają masowy udział społeczny w zakresie akceptacji wzorców, norm i wartości propagowanych m.in. w kulturze cyfrowoczesności, której głównym nośnikiem jest Internet i realna demokracja. Autor podejmuje próbę zwrócenia uwagi Czytelnika na rodzimą sytuację w omawianym zakresie, naznaczoną licznymi sprzecznościami.