Nadchodzące społeczeństwo medialne - Goban-Klas, Tomasz (Chowanna, 2007)
Rozwój technologiczny, zapoczątkowany rewolucją przemysłową na początku XIX wieku, doprowadził do powstania społeczeństwa stron internetowych (medialnego), co było możliwe dzięki rozwojowi technologii telekomunikacyjnych, ich globalnemu zasięgowi oraz powiązaniu komputera z telefonem w ramach Internetu. Autor artykułu, odwołując się do własnych wniosków, podejmuje próbę ustalenia, co charakteryzuje wspomniane społeczeństwo.