Kształtowanie motywacji do nauki w społeczeństwie informacyjnym – zarys problemu - Morańska, Danuta (Chowanna, 2007)
Stały przyrost wiedzy, skutkujący zwiększaniem ilości materiału dydaktycznego, który uczniowie muszą opanować w szkole, prowadzi do ich przeciążenia obowiązkami szkolnymi, co z kolei powoduje systematyczny spadek zaangażowania, niezadowolenie, frustrację oraz utratę motywacji do nauki. Co istotniejsze, uczniowie oczekują, że szkoła przygotuje ich do samodzielnego uczenia się w różnych dziedzinach – zgodnie z ich zindywidualizowanymi potrzebami edukacyjnymi – a nie tylko umożliwi zapamiętanie określonej partii materiału. Technologie informacyjne mogą odegrać tu istotną rolę, jednak ich wykorzystanie w procesie samokształcenia jest możliwe dopiero wtedy, gdy uczniowie wykształcą wcześniej nawyki właściwego posługiwania się nimi jako narzędziem intelektualnego rozwoju człowieka.