Wieloznaczność rzeczywistości edukacyjnej z perspektywy pedagoga specjalnego - Stankowski, Adam (Chowanna, 2007)
Autor przygląda się rzeczywistości edukacyjnej. Przedmiotem jego analizy są procesy edukacyjne uznane za istotne zarówno w podstawowym zakresie działania, jak i w kontekście języka naukowego oraz zjawisk i kategorii o charakterze podmiotowym. Podstawą rozważań są dwa główne wątki: pierwszy związany z „filozofią” rozwoju człowieka i edukacji, drugi – określony przez kulturę organizacyjną instytucji edukacyjnych oraz politykę edukacyjną, zdrowotną i społeczną.