Edukacyjna wartość blogów internetowych - Huk, Tomasz (Chowanna, 2007)
Artykuł porusza problem zastosowania blogów w edukacji na poziomie szkoły podstawowej. Przedstawia początki blogów na świecie i w Polsce. Omawia różne aspekty wykorzystania blogów, ze szczególnym uwzględnieniem blogów edukacyjnych. Szczególną uwagę poświęcono analizie wyników badań dotyczących wartości edukacyjnej blogów tworzonych przez uczniów. W artykule scharakteryzowano badane blogi oraz podjęto próbę ich kategoryzacji. Na podstawie wyników badań sformułowano praktyczne wnioski dotyczące wykorzystania blogów w rozwijaniu wiedzy oraz umiejętności efektywnego korzystania z technologii informacyjnych.