„Szkoła starości” — być, aby się uczyć - Stopińska-Pająk, Agnieszka (Chowanna, 2009)
Artykuł omawia koncepcję „Szkoły Starości” Jana Amosa Komeńskiego, ukazując jej aktualność i przydatność we współczesnych analizach problemów edukacji osób starszych. Autor odwołuje się do dwudziestowiecznych raportów edukacyjnych oraz współczesnych koncepcji kształcenia człowieka, łącząc je z ideą Komeńskiego sformułowaną ponad 300 lat temu. „Szkoła Starości” została przedstawiona jako czas i miejsce przeznaczone do nauki, ale też jako teraźniejszość, w której powinniśmy się uczyć. Zdaniem autora „Szkołę Starości” należy postrzegać jako szansę dla każdego z nas — zarówno osób starszych, jak i dzieci, młodzieży, ludzi w średnim wieku oraz wkraczających w wiek podeszły — na poznanie siebie, zrozumienie, zaangażowanie się w dialog oraz budowanie własnej tożsamości.