Edukacja jako sposób przygotowania do starości - Dzięgielewska, Małgorzata (Chowanna, 2009)
Człowiek rozwija się przez całe życie, a procesowi temu towarzyszy edukacja. Kształcenie ustawiczne postrzegane jest jako obowiązek i przymus społeczny. Andrzej Kamiński zwracał uwagę na rolę edukacji w przygotowaniu do starości. Uważał, że dzięki zdobytej wiedzy, umiejętnościom i doświadczeniu można lepiej przeżyć okres starości. Przygotowanie do starości może odbywać się na różnych etapach życia i przybierać rozmaite formy: publikacje, wykłady, różnego rodzaju kursy, media, a także własna aktywność. Edukacja do starości to nie tylko sposób na zdobywanie nowych kwalifikacji, lecz również forma samodoskonalenia, która sprawia, że życie w podeszłym wieku może stać się źródłem satysfakcji i radości.