Uniwersytety trzeciego wieku jako jedna z form kształcenia osób starszych - Hrapiewicz, Helena (Chowanna, 2009)
Artykuł przedstawia ogólną charakterystykę osób starszych, ich potrzeby oraz możliwości rozwoju. Jedną z istotnych potrzeb jest konieczność stymulacji intelektualnej, którą można zaspokoić poprzez uczestnictwo w zajęciach oferowanych przez uniwersytety trzeciego wieku. Znaczący wzrost liczby osób starszych w krajach rozwiniętych, w tym również w Polsce, przyczynia się do rozwoju uniwersytetów trzeciego wieku, które funkcjonują nie tylko jako forma kształcenia ustawicznego, ale także jako wspólnota osób starszych. Liczba uniwersytetów trzeciego wieku w Polsce, choć trudna do dokładnego oszacowania, wynosi około 130 i wciąż rośnie. Jedną z takich instytucji jest Uniwersytet Trzeciego Wieku działający przy Uniwersytecie Śląskim. Rozpoczął swoją działalność w roku akademickim 1982/83, a obecnie liczba słuchaczy wynosi około 1800 osób, w tym oddzielne grupy w Katowicach, Sosnowcu i Jastrzębiu, liczące odpowiednio ponad 1100, 500 i 300 osób. Słuchacze mogą korzystać z bogatej oferty zajęć – od wykładów, zajęć i seminariów po wycieczki i aktywności ruchowe. W październiku 2007 roku Uniwersytet Trzeciego Wieku przy Uniwersytecie Śląskim był organizatorem ogólnopolskiej konferencji „Uczyć się, aby być”.