Jesień życia kobiety — aspekty edukacyjne - Sulik, Monika (Chowanna, 2009)
W artykule ukazano jesień życia kobiety w świetle aspektów edukacyjnych, przedstawionych z dwóch perspektyw: „edukacyjnej jesieni” i „jesiennej edukacji”. Pierwsza z nich ukazuje starość jako czas odkrywania nowych możliwości oraz potencjału rozwojowego kobiet w różnych obszarach codziennego życia. Druga natomiast odnosi się do wartości edukacyjnych zawartych we wspomnieniach kobiet będących w trzecim wieku. W artykule zaprezentowano również inspiracje edukacyjne związane z poruszaną tematyką.