Społeczny wymiar kształcenia gerontologicznego — aspekt teoretyczno-praktyczny - Chabior, Agata (Chowanna, 2009)
Artykuł odnosi się do edukacji gerontologicznej w obszarze kształcenia akademickiego studentów różnych specjalności, licznej grupy pracowników służb społecznych oraz zespołów specjalistycznych. Tekst przedstawia społeczne uwarunkowania edukacji gerontologicznej, precyzyjnie opisując nie tylko proces starzenia się społeczeństw, ale także zjawiska takie jak marginalizacja społeczna i dyskryminacja ze względu na wiek. Artykuł odnosi się również do praktycznego wymiaru edukacji gerontologicznej, wskazując na jej podstawowe kierunki.