Wstęp - Wilk, Teresa (Chowanna, 2015)
Tematem bieżącego numeru „Chowanny” jest rewitalizacja i zmiany społeczne w obszarze kultury i oświaty, które są analizowane w rożnych kontekstach: pedagogiki, pedagogiki specjalnej, socjologii, edukacji, resocjalizacji, a także komunikacji.