Rewitalizacja tożsamości regionalnej - Grabowska, Barbara (Chowanna, 2015)
Autorka artykułu porusza kwestię rewitalizacji regionów i tożsamości regionalnej w Polsce po 1989 roku. Wskazuje na potrzebę prowadzenia edukacji regionalnej rozumianej jako projekt „skierowany do człowieka”. W toku tego projektu człowiek będzie miał okazję poznać i ukształtować siebie, zbudować swoją tożsamość. Autorka podkreśla znaczenie procesu zakorzenienia się w „małej ojczyźnie” jako podstawy wielowymiarowej tożsamości.