Wzmacnianie zasobów osobistych uczestników warsztatów mediacyjnych – uczniów sprawiających trudności wychowawcze - Lewicka-Zelent, Agnieszka; Trojanowska, Ewa (Chowanna, 2015)
Okres dojrzewania człowieka jest okresem bardzo trudnym ze względu na liczbę i intensywność zmian zachodzących na poziomie funkcjonowania społecznego i biopsychicznego. Grupa rówieśnicza zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w życiu jednostki. Wpływ wywierany na nią może być zarówno negatywny, jak i pozytywny. Celem niniejszego artykułu jest skupienie się na wybranych zasobach osobistych, a mianowicie empatii, oraz nastawieniu „być” uczniów szkół gimnazjalnych, którzy stwarzają problemy edukacyjne. Przedstawione badania pilotażowe wskazują na pewną alternatywę dla pracy z młodzieżą w ramach zorganizowanych warsztatów mediacyjnych. Wyniki badań wskazują na stosunkowo wysoką skuteczność przeprowadzonych działań.