Od potencjalności do transgresji historycznych – kreatywność na różnych poziomach - Szmidt, Krzysztof J. (Chowanna, 2014)
Artykuł omawia różne koncepcje poziomów (biegunów) kreatywności i podejmuje próbę zilustrowania różnej jakości przejawów ludzkiej kreatywności, aby zapobiec dychotomicznemu i uproszczonemu postrzeganiu tego zjawiska (codzienna kreatywność – wybitna kreatywność). W drodze syntezy autor przedstawia czytelnikowi kilka mniej znanych koncepcji poziomów kreatywności autorstwa I. Taylora, A. Cropleya, J. Kaufmana, R. Beghetto i M. Karwowskiego. Następnie autor przechodzi do przedstawienia własnego teoretycznego modelu Pięciu Stadiów Kreatywności. Oprócz tego Szmidt wskazuje na rolę pedagoga, który pomaga uczniom na różnych etapach procesów twórczych. Na koniec autor kładzie silny nacisk na potencjalne przejawy kreatywności dzieci i nastolatków w kategoriach diagnozy i wsparcia, a nie tylko na łatwo dostrzegalne ślady ich kreatywności (zorientowanej na proces, a nie na produkt).