Wrażliwość, intensywność a potencjał rozwojowy osób wybitnie zdolnych - Limont, Wiesława (Chowanna, 2014)
Zgodnie z teorią dezintegracji pozytywnej Kazimierza Dąbrowskiego, zdolność wiąże się z wrodzonym potencjałem rozwojowym jednostki. Silny potencjał rozwojowy obejmuje nadzwyczajną inteligencję, specyficzne zdolności i pięć form nadpobudliwości (OE): zmysłową, psychomotoryczną, wyobrażeniową, intelektualną i emocjonalną. Nadpobudliwość, intensywność i emocjonalność reakcji i doświadczeń, które są typowe dla osób wysoce uzdolnionych, są uważane przez badaczy za dobre wskaźniki zdolności. Badania osób uzdolnionych przeprowadzone za pomocą OEQ i OEQ-II wykazały zróżnicowane profile nadpobudliwości z jedną dominującą specyficzną formą OE, w zależności od rodzaju zdolności. Ponadto wyniki badań między płciami wskazały na dominację OE zmysłowo-emocjonalnych u kobiet oraz OE psychomotoryczno-intelektualnych u mężczyzn.