Nonkonformizm jako cecha osobowości Polaków trzech pokoleń - Bernacka, Ryszarda Ewa (Chowanna, 2014)
Podstawowym celem niniejszej pracy jest diagnoza dwóch typów nonkonformistów: konstruktywnych i pozornych w trzech pokoleniach Polaków. Badania pokazują, że wśród nonkonformistów często można spotkać w pokoleniu 70 i 90 nonkonformistów konstruktywnych niż pozornych. W pokoleniu 80 częściej można spotkać wśród mężczyzn nonkonformistów konstruktywnych niż kobiet.