Kto sięga po „katalizator” rozwoju? Otwartość na doświadczenie i kontrola wolicjonalna uczestników programu Erasmus - Turska, Dorota; Wankiewicz, Anna (Chowanna, 2014)
W artykule przedstawiono tezę, że jedynie łączenie procesów edukacji formalnej z nieformalną i pozaformalną jest uważane za impuls do pełnego rozwoju potencjału jednostki. Postawiono tezę, że udział w programie Erasmus, określanym w literaturze jako „katalizator rozwoju”, jest wyjątkową okazją do indywidualnie skonstruowanego połączenia wszystkich trzech typów procesów edukacyjnych. Zjawisko tak powszechnej mobilności studentów jest zasadniczo uważane za pole analiz socjologicznych i ekonomicznych, w mniejszym stopniu zainteresowania psychologii empirycznej. Badania zostały podjęte w celu poszukiwania cech osobowościowych uczestników programu Erasmus. Uzyskane wyniki pokazują, że studenci korzystający z „katalizatora rozwoju” mają wyższy poziom otwartości na doświadczenie i silniejszą kontrolę wolicjonalną (pod względem realizacji) w porównaniu ze studentami niemobilnymi.