Kreowanie edukacji globalnej (planetarnej): utopijna iluzja czy rzeczywistość? - Kapica-Curzytek, Joanna (Chowanna, 2014)
Autorka zarysowuje koncepcję edukacji planetarnej (globalnej) w kontekście obecnej sytuacji społecznej i politycznej. Edukacja planetarna może być umiejscowiona w hierarchii uzupełniających się kategorii: edukacja regionalna – edukacja międzykulturowa – edukacja planetarna. Doświadczenia Unii Europejskiej przekonują, że budowanie szerszej wspólnoty opartej na współpracy i porozumieniu jest możliwe. W artykule przedstawiono filozoficzne i kulturowe podstawy edukacji planetarnej, a także potencjalne czynniki sprzyjające tworzeniu edukacji globalnej: rozwój nowoczesnych technologii i języka angielskiego jako języka globalnego. Autorka opisuje zalążki „wzorca kultury postnarodowej” i wskazuje na bariery edukacji planetarnej.