Korczakowski witraż dziecięcy - Bińczycka, Jadwiga (Chowanna, 2010)
Artykuł, na tle refleksji nad różnymi formami krzywdzenia dzieci, które mimo obowiązujących regulacji prawnych nadal dotykają współczesne dzieci, podejmuje próbę analizy tego zjawiska. Autorka wskazuje, że wiele form krzywdzenia dziecka ma swoje korzenie w przeszłości — zmienia się ich kontekst, natężenie i miejsce występowania, ale nie ich istota ani destrukcyjny wpływ na rozwój dziecka. Przywołana zostaje postać Janusza Korczaka — jego zainteresowanie dzieckiem i wrażliwość na trudne sytuacje dzieci żyjących w jego czasach. Cytowane są fragmenty tekstów Korczaka i innych autorów, w których opisano krzywdzenie dzieci, m.in. nieludzką pracę dzieci i przemocową dyscyplinę. Autorka podkreśla geniusz Korczaka w umiejętności słuchania dzieci i w ukazywaniu bolesnych obrazów dzieciństwa. Prezentując obraz dzieciństwa z początku XX wieku, zadaje pytanie: czy ten obraz pasuje również do dziecka z początku XXI wieku? Kiedy będzie można napisać książkę „Dzieciństwo — szczęśliwy obraz”?