Historia zainteresowań przemocą wobec dzieci w odsłonach - Brągiel, Józefa (Chowanna, 2010)
Artykuł przedstawia zarówno niektóre formy przemocy wobec dzieci obecne w historii społecznej, jak i pierwsze działania mające na celu ochronę dzieci przed krzywdzeniem. Opisany został również rozwój społecznego zainteresowania problemem maltretowania dzieci. Trzecim głównym nurtem artykułu jest rozwój badań naukowych nad tym zjawiskiem — od pierwszego opisu dokonanego przez Ambroise’a Tardieu, przez odkrycia lekarzy z połowy XX wieku (Caffeya i Kempego), aż po początki podejmowania tej problematyki przez polskich badaczy.