Krzywdzenie dzieci — piętno społeczne? - Jarosz, Ewa (Chowanna, 2010)
Artykuł stanowi próbę odnalezienia — poprzez analizę historii przemocy wobec dzieci oraz historii działań społecznych podejmowanych przeciwko temu zjawisku — kluczowych czynników, które wpłynęły na zmianę sytuacji dzieci we współczesnym świecie i poprawę ich traktowania. Na przestrzeni wieków dziecko postrzegane było jako obiekt, który można poświęcić w imię dobra osoby dorosłej, wspólnoty czy państwa. Sytuacja dziecka uległa zasadniczej zmianie dopiero w XIX wieku, czemu sprzyjały różnorodne procesy, spośród których za najistotniejsze uznać należy rozwój społecznej filozofii równości, demokracji i praw człowieka.