„Myślałam, że mi serce pęknie” — refleksje rodziców stosujących kary fizyczne wobec dzieci - Sajkowska, Monika (Chowanna, 2010)
Artykuł analizuje opinie rodziców na temat stosowania kar cielesnych wobec dzieci. Argumenty badanych, zarówno za, jak i przeciw biciu dzieci, zostały uporządkowane według typów uzasadnień, które przedstawili. Opinie wyrażone przez rodziców odnoszą się do ich osobistych doświadczeń oraz relacji z własnymi dziećmi.