Krzywdzenie dziecka w rodzinie przez zaniedbywanie lecznicze - Syrek, Ewa (Chowanna, 2010)
Dziecko chore znajduje się w trudnej sytuacji. Jego szczególne potrzeby muszą być zaspokajane przez rodziców, od których jest całkowicie zależne na wielu płaszczyznach. Postawy rodziców wobec chorego dziecka są zróżnicowane i wynikają z uwarunkowań kulturowych oraz społecznych. Zaniedbanie opieki zdrowotnej przez rodziców jest zjawiskiem zależnym od wielu czynników, które zostały omówione w artykule.