Zmotywowana kreatywność: synergia motywacyjna postawy twórczej młodzieży - Karwowski, Maciej; Gralewski, Jacek (Chowanna, 2011)
W artykule sformułowano i potwierdzono hipotezę synergii motywacyjnej w postawie twórczej. Zakłada ona, że dla rozwoju cech istotnych dla twórczości ważne są zarówno motywacje wewnętrzne, jak i zewnętrzne. W badaniu przeprowadzonym na dużej próbie uczniów szkół średnich (N = 589) postawy twórcze i naśladowcze mierzono za pomocą kwestionariusza KANH, a orientacje motywacyjne — przy użyciu polskiej adaptacji WPI autorstwa Karwowskiego (2009a). Stwierdzono, że motywacja zewnętrzna jest istotnym pozytywnym predyktorem konformizmu i zachowań algorytmicznych, natomiast w przypadku nonkonformizmu i zachowań heurystycznych relacje były odwrotne — motywacja wewnętrzna korelowała dodatnio, a zewnętrzna ujemnie. Zaobserwowano jednak istotny efekt interakcji, potwierdzający hipotezę synergii motywacyjnej: u osób o wysokim poziomie motywacji wewnętrznej wzrost motywacji zewnętrznej pozytywnie wpływał na kreatywność uczniów. W artykule omówiono także implikacje edukacyjne uzyskanych wyników.